حکم خوردن صدف، هشت پا، خرچنگ و دیگر آبزیان چیست؟

حکم خوردن صدف، هشت پا، خرچنگ و دیگر آبزیان چیست؟

حکم خوردن صدف و آبزیانی مانند خرچنگ بر اساس روایات و نظر مراجع تقلید اعلام شده است. طبق این نظر، خوردن گوشت چنین آبزیانی جایز نیست.


پنج‌شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳  ۰ نظر   ۹۵۵۲ بازدید

آیا می‌دانید حکم خوردن صدف و برخی دیگر از آبزیان مانند هشت پا و ... از نظر اسلام چیست؟ در شرع مقدس اسلام برای خوردن انواع خوراکی‌ها و حیوانات قوانین و ضوابطی مشخص وجود دارد که اساس این قوانین بر حفظ سلامت انسان‌ها است. اگرچه امروزه مزایایی برای خوردن خرچنگ و خوردن صدف کشف شده، اما خوردن گوشت این نوع آبزیان به عنوان غذا و در طولانی مدت باعث بروز مشکلاتی خواهد شد. در حالت کلی بر طبق احکام دین اسلام تنها خوردن ماهی‌های پولک دار و میگو حلال بوده و سایر آبزیان حرام گوشت محسوب می‌شوند. در این مقاله به بررسی نظرات برخی از فقها و نیز بیان تعدادی از احادیث و روایات درباره این موضوع می‌پردازیم.

حکم خوردن صدف و دیگر آبزیان از نظر مراجع دین و فقها

طبق استفتائات مراجع دینی تنها خوردن آبزیانی که دارای پولک یا فلس هستند به علاوه‌ی میگو حلال بوده و خوردن دیگر آبزیان مانند صدف، خرچنگ، هشت پا، لابستر و لاک پشت حرام خواهد بود. نظر فقها در این خصوص شامل موارد زیر است:

۱.آیت الله سیستانی

خوردن صدف دریایی، کوسه و ماهی‌های بدون فلس جایز نیست.

۲.آیت الله مکارم شیرازی

خوردن ماهی مرکب، خرچنگ، لاک پشت دریایی، هشت پا و مانند آن حرام است.

۳.آیت الله خامنه ای

خوردن محتویات صدف دریایی، خرچنگ، ماهی مرکب و قورباغه حلال نیست.

احادیث و روایاتی درباره حکم خوردن صدف و دیگر آبزیان

همچنین احادیثی در کتب اسلامی درباره خوردن گوشت آبزیان به شرح زیر آمده است:

۱.امام صادق علیه السلام

امام صادق می‌فرمایند: ماهی‌هایی که پولک دار هستند را بخورید.

۲.امام علی علیه السلام

امام علی همیشه در بازار مردم را از خرید و فروش و خوردن ماهی‌های بدون پولک منع می‌کرده اند.

۳.امام باقر علیه السلام

امام باقر می‌فرمایند: هرگونه ماهی که دارای قشر یا پولک است را بخورید و هر چه که پولک ندارد خورده نشود.


دلیل حرام گوشت بودن برخی از آبزیان

در دین اسلام خوردن حیواناتی که برای سلامتی مضر هستند، حرام شده است. ماهی‌های بدون فلس و دیگر آبزیان مانند صدف و هشت پا آلودگی‌های دریا را به خود جذب می‌کنند؛ بنابراین خوردن بیش از حد آن‌ها باعث بروز مشکلات و بیماری‌ها خواهد شد. به همین سبب گوشت این نوع حیوانات به دلیل مضرات و عوارضی که دارد در دین اسلام ممنوع شده است.

  • سخن آخر

همانگونه که مطرح شد نظرات و احادیث فراوانی درباره آبزیان دریایی حرام گوشت وجود دارد. طبق نظرات علمای دینی گوشت اکثر آبزیان دریایی به غیر از ماهی‌های پولک دار و میگو حرام است و باید از خوردن آن‌ها پرهیز شود. نظر شما درباره احکام ذکر شده در این مطلب چیست؟ لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را در این زمینه از طریق قسمت ارسال نظر با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.