نحوه صحیح ضدعفونی کردن میوه و سبزیجات و خشکبار در دوران کرونا

نحوه صحیح ضدعفونی کردن میوه و سبزیجات و خشکبار در دوران کرونا

جهت ضدعفونی‌کردن میوه و سبزیجات ابتدا دست‌های خود را به‌صورت صحیح با آب‌وصابون بشویید...


جمعه ۲۴ مرداد ۱۳۹۹  ۰ نظر   ۶۰ بازدید

ضدعفونی کردن سبزیجات بخش مهمی است که اگر به درستی انجام نشوند، این مواد غذایی با ارزش نه تنها باعث تقویت سیستم ایمنی بدن نمی ‌شوند، بلکه تبدیل به یک ماده پر خطر برای بدن خواهند شد.

برای از بین بردن ویروس کرونا در سبزیجات:

در مرحله اول سعی کنید میوه و سبزیجاتی را انتخاب کنید که ظاهری سالم و بدون پوسیدگی و خرابی داشته باشند. پس از ورود به منزل کیسه های میوه و سبزی را در جایی مخصوص و دور از دسترس کودکان قرار دهید؛ به گونه ای که تماسی با سایر وسایل منزل نیز نداشته باشند.

بعد از آن باید ابتدا سبزی ها پاک شوند و بعد ضدعفونی و شستشو شوند. به این صورت که سبزی های زرد، خراب و گندیده و گل و لای آن را بروند.

سپس روی سبزیجات پاک شده آب بگیرید و تا گل و لای سطحی از روی آنها پاک شود و بعد به سراغ مرحله سوم ضدعفونی کردن سبزیجات بروید.

مرحله سوم که مرحله ضدعفونی کردن میوه‌ها و سبزیجات است باید با دقت و نیز با رعایت اصول بهداشتی انجام شود. کرونا از دسته ویروس‌هایی است که با مواد شیمایی از بین می‌رود پس بهتر است در این مدت از مواد شیمایی برای ضدعفونی سبزیجات استفاده کنید؛ لذا به مقدار یک تا سه قطره مایع ظرفشویی را در هر یک لیتر آب بریزید و میوه و سبزیجات را به مدت دو تا پنج دقیقه در این محلول قرار دهید و بعد آبکشی کنید. تا حد امکان از ظرف یا تشت جداگانه برای شست‌وشو استفاده شود.

برای شستشو و ضد عفونی سبزیجات می توانید از محلول های ضدعفونی کننده موجود در داروخانه ها نیز استفاده کنید.

نکاتی برای شستشوی سبزیجات و میوه ها

می توانید برای ضدعفونی سبزیجات مقداری جوش شیرین استفاده کنید به این صورت که :

1 قاشق غذاخوری جوش شیرین را در 1 لیتر آب همراه 2-4 قطره مایع ظرفشویی اضافه کرده و کاملا حل کنید، زمانی که محلول آماده شد میوه ها و سبزی ها را داخل آن بریزید برای سبزی ها 3 دقیقه و برای میوه ها 5 دقیقه مناسب است. برای از بین بردن باقیمانده ی اثر مواد شیمیایی سبزی ها و میوه ها را داخل آب ریخته و آبکشی نمایید. تا کاملا تمیز شوند.

روشی دیگر برای استفاده از آب گرم در این روش برای شستشوی میوه ها به خصوص مرکبات موز، کیوی و سیب می توان استفاده کرد. دقت انجام صحیح کار بسیار مهم است.

ابتدا ظرف را با 1 لیتر آب گرم 55 تا 60 درجه سانتیگراد به همراه 2-4 قطره مایع ظرفشویی پر کنید و حل کنید. سپس میوه را به مدت 1 دقیقه تا 45 ثانیه داخل آن قرار بدهید. سپس سریعا با آب سرد آبکشی نمایید.

مدت بیشتر باعث کاهش کیفیت میوه ها و ماندگاری کمتر خواهد شد.

برای ضدعفونی سبزیجات می توان از محلول آب ولرم و مقداری سرکه سفید استفاده کرد و سبزیجات را درون آن به مدت نیم ساعت بگذارید و سپس با آب سرد شستشو دهید.

در این روزها برای شستن و ضدعفونی کردن سبزیجات نباید تنها به مواد طبیعی مانند سرکه، نمک و آبلیمو اکتفا کرد. لازم است حتماً از مواد ضدعفونی و یا مایع ظرفشویی استفاده شود پس قبل از ضدعفونی کردن میوه و سبزیجات با نمک، سرکه و … لازم است سبزیجات را انگل زدایی کنید. برای انگل زدایی سبزیجات 3 تا 5 قطره مایع ظرفشویی را در آب حل کنید، سپس سبزیجات را به مدت 5 دقیقه در محلول قرار دهید و بعد سبزیجات را به خوبی آبکشی کنید.

برای ضد عفونی کردن میوه ها :

برای ضدعفونی کردن میوه نیزمی توانید از روش های بالا استفاده نمایید اما بهترین روش این است که باید محلول ضدعفونی و یا مایع ظرفشویی را در آب حل کنید و اجازه دهید میوه ها به مدت نیم ساعت در محلول بمانند سپس با فرچه مخصوص یا اسکاچ تمیز، سطح میوه را تمیز کنید تا آلودگی روی آنها باقی نماند.

با تمام شدن عملیات ضد عفونی کردن میوه و سبزی، کیسه ‌های پلاستیکی را دور انداخته و سینک و محل قرار دادن کیسه های خرید را شسته یا ضد عفونی کنید. به هیچ عنوان میوه و سبزی شسته نشده را درون یخچال قرار ندهید و در صورتی که پس از شست‌وشو آنها را خرد کرده‌اید در ظرفی با درب بسته در یخچال بگذارید. با اتمام کار دستگیره درب یخچال را ضدعفونی کنید و به یاد داشته باشید مصرف میوه و سبزی خام در بیرون از منزل در این روزهای کرونایی به هیچ عنوان توصیه نمی شود.

جهت ضدعفونی‌کردن میوه و سبزیجات ابتدا دست‌های خود را به‌صورت صحیح با آب‌وصابون بشویید، سپس به‌ترتیب زیر عمل کنید:

۱- ضایعات اضافی و گل را از روی میوه و سبزیجات جدا کنید.

۲- یک تا سه قطره مایع ظرفشویی را در هر یک لیتر آب بریزید و میوه و سبزیجات را به مدت ۲ الی ۵ دقیقه در این محلول قرار دهید. تا حد امکان از ظرف یا تشت جداگانه برای شستشو استفاده کنید.

۳- میوه‌ها و سبزیجات را آبکشی کرده و در صورت صلاحدید می‌توانید آن‌ها در محلول‌های گندزدای مخصوص میوه و سبزیجات قرار دهید (مدت زمان باقی‌ماندن در این محلول‌ها بر روی برچسب محصول درج شده است)

۴- میوه‌ها و سبزیجات را به‌خوبی آبکشی نموده و در سبد مخصوص قرار دهید.

• تا حد امکان از مصرف میوه با پوست دوری کنید.

• پس از خردکردن میوه و سبزی آن‌ها را در ظروف دَربسته در یخچال قرار دهید.

خشکبار را چگونه ضد عفونی کنیم؟

با توجه به شرایط ویژه خشکبار آنها عمدتا قابل شستشو نیستند البته خشکبارهایی مانند برگه و کشمش را می‌توانید پیش از مصرف ابتدا بشویید سپس در ظرفی مناسب با حرارت ماکروفر، فر و یا آفتاب خشک کنید البته توجه کنید که بهتر است تا حد امکان از خشکبار بسته بندی شده استفاده کنید، اما روش‌هایی برای ضد عفونی کردن این اقلام وجود دارد.

روش اول: استفاده از دمای مرطوب به این شکل که در یک قابلمه ابتدا ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری آب بریزید و پس از اضافه کردن خشکبار به آن در ظرف را بگذارید و به آن حرارت دهید. پس از ۳ تا ۵ دقیقه آب ظرف تبخیر می‌شود و می‌توانید خشکبار را خارج کرده و هوا دهی کنید.

روش دوم: استفاده از ماکروویو نیز می‌تواند موثر باشد. ابتدا خشکبار را درون کیسه نایلونی قرار دهید و در آن را ببندید سپس به مدت ۳ تا ۴ دقیقه کیسه را در ماکروویو بگذارید. در این شرایط دمای خشکبار به بالای ۵۰ درجه سانتیگراد می‌رسد و ویروس‌های آن کشته می‌شود.